Domowy majonez na bazie oliwy z oliwek

Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na domowy majonez. Niestety święta już za nami ale mamy nadzieję, że przekonamy Was aby samodzielnie go przygotowywać nie tylko od święta.
 
Samodzielne przygotowanie majonezu to gwarancja najwyższej jakości składników, świeżości produktu oraz uzyskanie smaku, który lubimy najbardziej. Przygotujcie się na to, że domowy wyrób nie będzie mdły, kwaśny, tłusty... będzie pyszny!
 
Pamiętajcie aby majonez przygotować z dobrej jakości składników. Potrzebujemy:
dobre jajko - najlepiej od lokalnego rolnika, który prowadzi chów tradycyjny na wolnym wybiegu albo z półki sklepowej oznaczone cyferką 0 (produkt ekologiczny);
- dobrą musztardę - najlepiej taka na bazie octu winnego nie spirytusowego, bez żadnych dziwnych ulepszaczy;
- dobry olej lub oliwę - olej najlepiej zimnotłoczony a oliwa z oliwek extra vergin; rodzaj użytego oleju bądź oliwy będzie zależał od naszych preferencji smakowych, jedni będą fanami majonezu z oleju rzepakowego czy słonecznikowego, inni będą zachwyceni majonezem z oliwy z oliwek. Pamiętajcie, że użycie konkretnego tłuszczu będzie definiowało smak naszego wyrobu. Przy użyciu oleju rzepakowego rafinowanego np. Kujawskiego, smak, kolor, konsystencja będą zbliżone do majonezu sklepowego. Natomiast majonez przygotowany na bazie oliwy z oliwek będzie już zupełnie inny. Zapach takiego specjału będzie świeży, oliwkowy, lekko cytrusowy, smak na pewno nie będzie mdły, będzie lekko oliwkowy z delikatną nutą goryczki a konsystencja będzie kremowa, sałatkowa.  Ponieważ użyliśmy w naszym przepisie oliwy z oliwek extra vergin, musimy dodać kilka słów na jej temat.
 
Wiele osób uważa, że goryczka jest oznaką niskiej jakości oliwy bądź jej zepsucia. Nic bardziej mylnego, jest wręcz odwrotnie. Gorzki smak jest cechą świeżych oliwek z wczesnych zbiorów, dojrzałe oliwki będą miały mniejszą gorycz. Jeśli nam nie przeszkadza ten posmak goryczki spróbujmy zrobić majonez w całości z oliwy z oliwek. Oczywiście zanim dodamy naszą oliwę do pozostałych składników, spróbujmy samej oliwy i oceńmy jej smak. Jeśli gorycz naszej oliwy jest zbyt duża możemy spróbować dodać do naszego majonezu np. 1/3 oliwy i 2/3 oleju bardziej neutralnego w smaku. Wszystko zależy od nas, co będzie nam bardziej smakowało.
 
Tyle teorii a teraz czas na praktykę!
 
Składniki na domowy majonez:
1 całe jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergin lub oleju (230 g)
 
 
Zdjęcie 1-2: Jajko myjemy i parzymy. Odmierzamy szklankę oliwy. Cytrynę starannie myjemy i wyciskamy.
Zdjęcie 3-7: Do misy malaksera dodajemy następujące składniki: jajo, sól, musztardę i sok z cytryny.
 


Zdjęcie 8-10: Włączamy malakser, miksujemy 1-2 minuty na średnich obrotach. Po  wstępnym połączeniu składników, dodajemy oliwę cienkim strumyczkiem cały czas miksując. Po chwili zaobserwujemy zagęszczanie się naszego majonezu. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
 
 
 
Zdjęcie 11-13: I gotowe, nasz majonez na piękny żółto-oliwkowy kolor i kremową konsystencję. Ponieważ użyliśmy musztardy pełnoziarnistej gdzieniegdzie widać rozdrobnioną gorczycę. Na jajku prezentuje się pysznie, smakuje też wybornie. Smacznego!
 
 
 
P.S. Dodatkowe spostrzeżenie: oliwa z oliwek nie jest tak gęsta jak np. olej Kujawski to powoduje, że  konsystencje majonezów różnią się między sobą. Inaczej też ma się odczucie "tłustości i mdłości", majonezu z oleju zazwyczaj używamy do sałatki, jest bardziej "tłusty", jedząc majonez z oliwy z oliwek nie ma się tego uczucia "tłustości". To nasze odczucia smakowe, jeśli macie inne spostrzeżenia podzielcie się z nami nimi w komentarzach.
 

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwotnie robiono majonez z oliwy z oliwek. Neutralny smakowo olej rafinowany używany obecnie do majonezu jest rakotwórczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. rr masz racje różnica pomiedzy wielonienasycone a jednonienasycone to jak mieć albo nie bilet wstepu do wątroby. Polecam Chris Knobb oraz Paul Mason na YT.
    Nie wierz powatpiewaj sprawdzaj zadawaj pytania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kredki Polychromos w roli głównej

Zmiany w pracowni...