Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 10, 2016

Bochenek pszenno-żytni

Obraz
Witamy wszystkich domowych piekarzy w ten ponury i deszczowy dzień!     Pogoda pod psem, więc w  ramach naszej domowej piekarni powstał tym razem bardzo apetyczny  bochen chleba pszenno-żytniego . Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i bardzo elastyczny miąższ, który po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu. Na drugi czy trzeci dzień kroi się dobrze, nie kruszy się, możemy  śmiało powiedzieć, że im starszy tym lepszy. Ale najlepsza jest jak zawsze chrupiąca piętka tuż po wystudzeniu!   Jeśli macie ochotę spróbować takiej chrupiącej piętki z prawdziwym masłem i ulubionym dodatkiem to zapraszamy do wspólnego pieczenia!   Składniki:   900 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania podczas zagniatania ciasta (tradycyjnie u nas mąka pszenna luksusowa Lubelli do wypieków drożdżowych) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 łyżka soli himalajskiej lub morskiej 1 łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju  40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 400 ml letniej