Chrupiące i puszyste ciabatki
Dziś domowa piekarnia poleca ciabatki, pachnące, chrupiące, o delikatnym miąższu... Przepis, na którym bazowaliśmy, pochodzi z książki "Kuchnia domowa, gotowanie krok po kroku" wydawnictwa Rea. Przepis został jednak przez nas lekko zmodyfikowany: zmniejszyliśmy ilość mąki oraz zwiększyliśmy ilość drożdży, dzięki czemu miąższ jest bardziej puszysty, mniej zbity, można powiedzieć, że jest idealny! Przepis oryginalny wygląda następująco: Przepis, według którego powstały nasze ciabatki: Składniki: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania (do wypieków drożdżowych używamy mąki luksusowej Lubelli) 40 g drożdży świeżych 600 ml wody 10 łyżek oliwy z oliwek extra vergin 1 łyżka soli (sól himalajska lub morska) 1 łyżka cukru Podobnie jak dla przepisu chleba domowego z formy, przepis przedstawimy krok po kroku w postaci fotografii i opisu. Zapraszamy do wspólnych wypieków domowyc...