Posty

Wyświetlanie postów z marca 28, 2016

Domowy majonez na bazie oliwy z oliwek

Obraz
Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na domowy majonez . Niestety święta już za nami ale mamy nadzieję, że przekonamy Was aby samodzielnie go przygotowywać nie tylko od święta.   Samodzielne przygotowanie majonezu to gwarancja najwyższej jakości składników, świeżości produktu oraz uzyskanie smaku, który lubimy najbardziej. Przygotujcie się na to, że domowy wyrób nie będzie mdły, kwaśny, tłusty... będzie pyszny!   Pamiętajcie aby majonez przygotować z dobrej jakości składników. Potrzebujemy: -  dobre jajko - najlepiej od lokalnego rolnika, który prowadzi chów tradycyjny na wolnym wybiegu albo z półki sklepowej oznaczone cyferką 0 (produkt ekologiczny); - dobrą musztardę - najlepiej taka na bazie octu winnego nie spirytusowego, bez żadnych dziwnych ulepszaczy; - dobry olej lub oliwę - olej najlepiej zimnotłoczony a oliwa z oliwek extra vergin; rodzaj użytego oleju bądź oliwy będzie zależał od naszych preferencji smakowych, jedni będą fanami majonezu z oleju rzep