Posty

Wyświetlanie postów z marca 21, 2016

Zielone masło na dzień wiosny!

Obraz
Dziś, w pierwszym dniu wiosny, chcielibyśmy zaproponować Wam masło z awokado . Zielone masło jest ciekawym urozmaiceniem naszego codziennego menu, świetnie zastępuje zwykłe masło na kanapkach. Jest neutralne w smaku, można z apetytem zajadać z nim kanapki z twarożkiem jak i z pieczonym mięsem czy wędliną.   Awokado zawiera wiele dobroczynnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu LDL, zawiera również dużo błonnika nierozpuszczalnego, który zapobiega zaparciom, utrzymując w dobrej kondycji przewód pokarmowy. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego i magnezu.   Przepis na zielone masło z awokado:   1 dojrzałe awokado o jasnej skórce (nasze awokado pochodzi z Izraela, ma kremową konsystencję) sok z limonki do smaku (sok zapobiega też ciemnieniu masła) szczypta soli do smaku (sól himalajska)   Zapraszamy do wspólnego kucharzenia!   Zdjęcie 1-4: Awokado i limonkę starannie myjemy, dzielimy na pół.       Zdjęcie