Chrupiące i puszyste ciabatki

Dziś domowa piekarnia poleca ciabatki, pachnące, chrupiące, o delikatnym miąższu...
 
Przepis, na którym bazowaliśmy, pochodzi z książki "Kuchnia domowa, gotowanie krok po kroku" wydawnictwa Rea. Przepis został jednak przez nas lekko zmodyfikowany: zmniejszyliśmy ilość mąki oraz zwiększyliśmy ilość drożdży, dzięki czemu miąższ jest bardziej puszysty, mniej zbity, można powiedzieć, że jest idealny!
 
Przepis oryginalny wygląda następująco:
 
 
Przepis, według którego powstały nasze ciabatki:
 
Składniki:
 
800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania (do wypieków drożdżowych używamy mąki luksusowej Lubelli)
40 g drożdży świeżych
600 ml wody
10 łyżek oliwy z oliwek extra vergin
1 łyżka soli (sól himalajska lub morska)
1 łyżka cukru
 
Podobnie jak dla przepisu chleba domowego z formy, przepis przedstawimy krok po kroku w postaci fotografii i opisu. Zapraszamy  do wspólnych wypieków domowych!
 
Zdjęcie 1: Przygotować wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciabatek.
Zdjęcie 2-3: Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i rozetrzeć. Dodać odrobinę wody tak aby drożdże ładnie się rozpuściły.
Zdjęcie 4: Do miski wsypać mąkę i sól, całość dokładnie wymieszać.
 
 
Zdjęcie 5-9:  Do mąki dodać wodę, oliwę, rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką a później ciasto zagnieść ręką do uzyskania kuli.
 
 
 
Zdjęcie 10-11: Stolnicę podsypać mąką, ciasto drożdżowe zagniatać aż będzie elastyczne, plastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki.
 
 
 
Zdjęcie 12-14: Zagniecione ciasto, uformować w kulę i przełożyć do miski wysypanej mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 30º C, wstawić miskę z ciastem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Zdjęcie 15-16: Ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na 2 części. Każdą z części wyrabiamy około 3-5 minut i formujemy wałeczki.
 
 
 
Zdjęcie 17: Wałeczki kroimy tak aby uzyskać kształt ciabatki. My pokroiliśmy  tak aby uzyskać kwadraty, z jednego wałeczka wyszło 9 ciabatek.
Zdjęcie 18-20: Blachy, na których będziemy piec nasze bułeczki, oprószamy mąką, układamy ciabatki, tak aby pozostawić im miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik ponownie nagrzewamy do temperatury 30º C, wstawiamy blaszki z bułeczkami do wyrośnięcia na 20 minut.
 
 
 
Zdjęcie 21: Wyrośnięte bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury  220º C (funkcja termoobieg).
Zdjęcie 22: Blachy z pięknie wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ponieważ mamy 2 blachy, wstawiamy je na 1 i 4 poziom. Bułeczki pieczemy do ładnego złotego koloru przez około 15-18 minut.
Zdjęcie 23-24: Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Po ostudzeniu nie pozostaje nam nic innego jak tylko posmakować naszego wypieku! Miąższ elastyczny, po naciśnięciu palcem wraca do pierwotnego kształtu, wielkość dziurek idealna a skórka niesamowicie chrupiąca.
 
 
 
Smacznego!
 
 
 
 
  
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Domowy majonez na bazie oliwy z oliwek

Kredki Polychromos w roli głównej

Zmiany w pracowni...