Zielone masło na dzień wiosny!
Dziś, w pierwszym dniu wiosny, chcielibyśmy zaproponować Wam masło z awokado. Zielone masło jest ciekawym urozmaiceniem naszego codziennego menu, świetnie zastępuje zwykłe masło na kanapkach. Jest neutralne w smaku, można z apetytem zajadać z nim kanapki z twarożkiem jak i z pieczonym mięsem czy wędliną.
Awokado zawiera wiele dobroczynnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu LDL, zawiera również dużo błonnika nierozpuszczalnego, który zapobiega zaparciom, utrzymując w dobrej kondycji przewód pokarmowy. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego i magnezu.
Przepis na zielone masło z awokado:
1 dojrzałe awokado o jasnej skórce (nasze awokado pochodzi z Izraela, ma kremową konsystencję)
sok z limonki do smaku (sok zapobiega też ciemnieniu masła)
szczypta soli do smaku (sól himalajska)
Zapraszamy do wspólnego kucharzenia!
Zdjęcie 1-4: Awokado i limonkę starannie myjemy, dzielimy na pół.
Zdjęcie 5-9: Z awokado usuwamy pestkę, obieramy obie połówki, kroimy w kostkę.
Zdjęcie 10: Wyciskamy sok z 1 połówki limonki.
Zdjęcie 11-13: Pokrojone awokado wkładamy do malaksera, dodajemy 2-3 łyżeczki soku z limonki oraz szczyptę soli. Całość miksujemy na gładką masę.
Zdjęcie 14-15: Gotową masę przekładamy do miseczki i voilà!
Już z niecierpliwością czekamy na pomidory malinowe... kanapka z takim masłem, pomidorem i mozzarellą będzie smakować pysznie!
Smacznego na wiosnę!
Smacznego na wiosnę!
Komentarze
Prześlij komentarz