Domowy chleb z formy
Witamy wszystkich pasjonatów własnych wypieków!
Chcielibyśmy się dziś podzielić z Wami przepisem na domowy chleb z formy. Przepis powstał na bazie własnych prób i błędów. Choć robimy go przynajmniej raz w tygodniu, za każdym razem powstaje troszkę inny, dzięki temu się nie nudzi. Świetnie smakuje na słodko lub z plasterkiem pieczonego mięsa. Zapraszamy do wspólnych wypieków!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (mąka luksusowa Lubelli do wypieków drożdżowych, może być każda inna pszenna, my do wypieków drożdżowych używamy takiej);
- 1 łyżka soli (sól himalajska lub morska, ponieważ mało używamy soli w domu, stosujemy tę najlepszą czyli himalajską różową);
- dodatki (można dodać to co się lubi: nasiona, otręby, kilka łyżek mąki razowej):
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego;
- 1 łyżka zarodków pszennych;
- 1 łyżka otrębów pszennych;
- 2 łyżki mąki żytniej razowej 2000;
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
- 0,9-1,0 litra płynu, można np. zastosować 600 ml wody i pełną szklankę kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka; ponieważ po zrobieniu sera pozostała nam serwatka wykorzystałam ja dziś w całości do zrobienia naszego chleba;
- 30 g drożdży świeżych;
- 1 łyżka cukru;
- 3-4 łyżki letniej wody.
Z takiej ilości składników wychodzą dwa bochenki chleba. Należy przygotować zatem dwie formy "keksówki" o wymiarach 11x35 cm lub podobne.
Ponieważ chcielibyśmy pokazać Wam cały proces wykonania a nie tylko efekt końcowy, każdy krok będzie zilustrowany fotografią i opisem. Mamy nadzieję, że będzie to jasne i zrozumiałe dla każdego. Gdyby coś budziło Wasze wątpliwości prosimy pytać, postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie. A zatem do dzieła!
Sposób wykonania krok po kroku:
Zdjęcie 1:
Do miski wsypać wszystkie sypkie
składniki, drożdże wkruszyć do miseczki i zasypać łyżką
cukru.
Zdjęcie 2-4: Drożdże rozetrzeć z cukrem,
dolać odrobinę letniej wody tak aby całość się ładnie
rozpuściła.
Zdjęcie 5-8: Suche składniki dokładnie
wymieszać, dodać płyn (w naszym przypadku jest to serwatka),dodać
także rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką
drewnianą (proponujemy drewnianą bo jest duża i miesza się nią
najwygodniej).
Zdjęcie 9-10: Ciasto mieszać kilka minut do
uzyskania jednolitej konsystencji, gdyby ciasto było zbyt suche
dodać odrobinę letniej wody. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać 2-3 łyżki mąki.
Zdjęcie 11-12:
Nagrzać piekarnik do 30º
C, wstawić miskę z ciastem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Zdjęcie 13: W
międzyczasie możemy przygotować formy, w których będziemy piec nasz
chleb. My używamy popularnych keksówek. Na nasz chleb potrzebujemy
2 formy, boki i dno smarujemy tłuszczem np. olejem lub smalcem.
Zdjęcie 14: Po
40 minutach, wyjmujemy ciasto i ponownie mieszamy dosyć energicznie
naszą masę. Masę mieszamy około 5-8 minut, to mieszanie jest
odpowiednikiem zagniatania tradycyjnie wyrabianego bochenka chleba.
Zdjęcie 15: Ciasto
przekładamy do foremek, możemy użyć wagi aby kontrolować czy
foremki mają podobną ilość ciasta. Z czasem nabiera się
wprawy i waga jest już nie potrzebna.
Zdjęcie 16-17:
Łyżką maczaną w wodzie wyrównujemy powierzchnię naszych
chlebów.
Zdjęcie 18: Nasze ciasto chlebowe możemy posypać tym czym lubimy, u nas
pojawiły się: słonecznik z czarnuszką i mak z sezamem.
Zdjęcie 19: Tak przygotowane foremki odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut do
lekko nagrzanego piekarnika (max. 30º C).
Zdjęcie 20-21:
Po 10 minutach, foremki wyjmujemy z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy
do temperatury 200º C (termoobieg) i wstawiamy nasze foremki z
chlebem na najniższej półce. Pieczemy przez 45 minut.
Zdjęcie 22: Po około 20 minutach chlebki są już ładnie wyrośnięte...
jeszcze tylko 25 minut i gotowe... w całym domu pachnie już
niesamowicie!
Zdjęcie 23-25:
Po 45 minutach wyjmujemy nasze chleby z piekarnika i z formy,
studzimy na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz